Jeugdcoördinator

G&V Basketball College 


Sportclubs beslissen zelf over een medische screening van de spelers. Met onze club Basket Waregem stappen we graag mee in het verhaal.

“Het preventief aanpakken van sportblessures boeit mij al lang.”

 

“Het is een feit dat overbelastingblessures in basketbal schering en inslag zijn. Met screenings willen we die nu gaan opsporen. Met vriendin Geraldine, Joost en Eva hebben we het heft in handen genomen.

110 spelers – 60 tests per speler

In september hebben we telkens op woensdag alle landelijke spelers en fanion gedurende een half uurtje manueel aan méér dan 60 tests onderworpen. We screenden alle gewrichten om na te gaan of er een overbelasting aanwezig is of een te geringe beweging in een bepaalde richting.
We hebben ook de spieren die een hoofdrol spelen in het basketbal onder handen genomen. Dit zorgde voor een mooi medisch overzicht van alle testpersonen inclusief de nodige aandachtspunten. Zo kunnen er te verkorte, verzuurde of te zwakke spieren geconstateerd worden.

Nu zitten we in de fase van de communicatie naar de spelers, hun ouders en coaches toe. Iedereen, ook zij bij wie niets op aan te merken valt, krijgen onze bevindingen. We gaan dan kijken of er een individuele begeleiding nodig is, of er een aanpassing van de trainingsintensiteit is aangewezen of een specifieke training van doen is. En, ook zeer belangrijk: of een voedingsadvies soelaas kan brengen. Te veel spelers houden nauwelijks of geen rekening met hun voeding.

Kortom, de tests geven duidelijke signalen. We stellen ook verschillen vast tussen de ploegen onderling. Dit heeft dan vooral te maken met de trainingsintensiteit. De stretching aanpassen en een recuperatietraining inlassen zijn hier mogelijke oplossingen.“

Wie in het wilde weg sport, zonder te weten hoe zijn lichaam er aan toe is, kan voor onaangename verrassingen komen te staan. Een preventief sportmedisch onderzoek kan blessures en ander leed voorkomen, op elke leeftijd.

Daarom pleiten vele deskundigen voor een verplichte screening van alle sporters!

 

Wedstrijdboekje 20 oktober

Tekst: Marc Vanryckeghem

Beelden: Eddy Lippens