EEN BABBEL MET NINA & JAKOB

MARCOU

 Waar men gaat langs onze (basket)wegen, overal komt men wel eens een ‘Marcou’ tegen. 

De naam klinkt als een klok in het basketwereldje. Het gezin POL Marcou AN Baert ademt basketbal en deelt met het spelletje een gemeenschappelijke passie. Dat de appel niet ver van de boom valt bewijzen de kids Jakob en Nina. Zij zijn twee talentrijke jongeren aan wie de club veel plezier beleeft.


 

Wie zijn jullie ? Vertel.

Jakob : “Ik ben er 22 en studeerde vorig jaar aan de Gentse Universiteit af als master in de kinesitherapie en werk in de groepspraktijk Rehab & Prevention in Wetteren. Eerst speelde ik basket bij Avelgem, trok daarna voor enkele jaren naar Deerlijk om dan als tweedejaars miniem in Waregem te belanden. Dit is hier nu dus al mijn achtste seizoen. “

Nina : “Ik volg zoveel mogelijk het goede voorbeeld van mijn broer. Ik zit in mijn tweede jaar bachelor kinesitherapie. Ook ik startte bij Avelgem en ben nu reeds 9 seizoenen actief bij Waregem. Ik heb een dubbele licentie met eersteklasser Antwerp Giants waar Hilde D’Hondt (ex-Waregem) coach is. Ik steek er veel op van de professionele aanpak met onder meer verschillende buitenlandse speelsters. Dit betekent 4 trainingen per week : twee in Antwerpen en twee in Waregem en dan nog de wedstrijden. Wanneer deze samenvallen krijgt ION Waregem voorrang.“

BALL IS LIFE


Jakob : “Ik ben een forward (de ‘nummer 2 en 3’ positie). Ik teer vooral op mijn shot, mijn spelinzicht en de passing.

JAKOB

Aanvallend ben ik zeker sterker dan in verdediging. Bij pa Pol was dit trouwens niet anders.

Nina: “ Ik ben een guard (de ‘nummer 1’ positie). Ook bij mij gaan de 3-punters er vlot in, maar ook verdedigen en passing zijn meer dan behoorlijk. Balvaardigheid daarentegen is nog een werkpunt.“

Mooie herinneringen

Jakob : “Eigenlijk heb ik nog nooit kampioen gespeeld. Wel denk ik nog graag terug aan het winnen met de TWO ploeg van de Beker van West-Vlaanderen op en tegen kampioen Zwevezele; dit na verlengingen. Als tweede in de competitie mochten we toen trouwens ook promoveren. Dat ik vorig seizoen tegen Duva Gistel als jonge gast in de basis van de One mocht starten is ook onvergetelijk, net als het feit dat ik enkele weken terug in de match voor de Beker van Vlaanderen op Oostkamp topscorer werd met 19 punten.

Wel jammer dat we toen door meerdere afwezigheden verloren.“


Nina: “Bij de jeugd heb ik veel finales gespeeld en de meeste ook gewonnen. De mooiste was als tweedejaars pupil toen we met Freddy Vanthournout als coach de Beker van West-Vlaanderen wonnen tegen Ieper. Ik scoorde toen 21 punten waarvan vijf 3-punters. Ik heb de beker persoonlijk als ‘souvenir’ mogen houden, wat een hele eer was.

NINA

Levendig in mijn geheugen staan ook enkele topmomenten in het fanion.

Zo mocht ik 2 jaar terug 28 minuten meespelen tegen Sint-Katelijne-Waver en ik deed het helemaal niet slecht. Ook al in 2017 mocht ik er als amper 16-jarige bij horen in de weliswaar verloren finale van de Beker van België tegen het ongenaakbare Castors Braine.”

#ACTION

Jakob : “Met de TWO: de prima heenronde proberen vast te houden. Wat een verschil met vorig seizoen toen we moesten knokken tot het einde om er in te blijven. Ik ben reeds in het bezit van mijn initiator diploma en wil mij in de toekomst ook als coach inzetten. Nu reeds ben ik coach van de U10C; dit samen met zus Lara die zelf niet meer speelt.“

Nina : “We zijn uitstekend op weg om met Waregem kampioen te spelen en weer ons plaatsje in de hoogste klasse in te nemen. We moeten echter beide voeten stevig op de grond houden, want we mogen ons aan een zwaardere terugronde verwachten.

Men zal ons al beter kennen en iedereen zal wel tegen de leider willen winnen! Ik hoop dat Antwerp Giants zich redt en misschien zelfs nog de play offs haalt ! Ik ben er nog niet uit hoe ik het volgend seizoen zal aanpakken. Ook ik heb net als Jakob verre coach ambities!“

Tekst: Marc Vanryckeghem

Beelden:

Eddy Lippens & Marie-Lou Van Damme


Wedstrijdboekje 18 januari 2020