EEN BABBEL MET COACH JAN


Na 3 seizoenen als 1ste luitenant aan de zijde van coach Olivier Foucart werd coach Jan gepromoveerd tot head coach fanION | Heren.

season 18-19 | TDMEN1

 

Een terechte beloning die hij met dank aanvaarde. De eerste ‘babbel’ van dit nieuwe seizoen 19-20 is dan ook graag aan hem gewijd.


VÉNT VAN GÉNT

Coach Jan: “ Ik ben er  36, ben een geboren Stropke, maar woon nu met vrouwtje Eline en kinderen Bavo (9) en Mila (7) – trouwens al vurige supporters! – in deelgemeente Drongen.


Het basketbal kreeg ik met de paplepel ingegeven.

Pa en nonkel speelden bij Hoger Op Gent en ook mijn broer Tom die in Olsene woont heeft het virus te pakken. Hij is nu jeugdcoach bij BBC Zulte. Het is dus duidelijk dat ook bij ons de appel niet ver van de boom valt.“

Jan is aan zijn dertiende jaar bezig als leerkracht L.O. in het Don Boscocollege in Zwijnaarde; dit in combinatie met lesopdrachten aan de Gentse universiteit. De job van hoofdcoach van onze eerste ploeg ziet hij als een droomcombinatie en als sleutel tot succes. Dat Jan al vanaf zijn 18e jeugdploegen coacht, maakte de stap naar het onderwijs ook minder zwaar.

BALL IS LIFE

“Ik speelde tot bij de U18 FIBA kadetten van het toenmalige Gent United. Toen dwongen weerbarstige knieën mij om de handdoek te werpen. Dit was het bruuske einde van mijn spelersloopbaan. Maar niet lang getreurd, want op verzoek van Patrick Van Rossom (vader van) nam ik het ploegje van Sam Verstraete (nu Gent HAWKS) over. De start van een nieuwe en hopelijk lange episode. Vele jaren was ik aan de slag bij FALCO.
Nu ben ik dus al enkele jaren in Waregem gesetteld.”

Coach Jan

Ik heb het hier

prima naar mijn zin.

T1

“Ik aanzie mij geenszins als een conflictcoach. Ik gun de spelers veel vrijheid om het spelletje naar hartenlust te beleven. Een speler kan volgens mij maar optimaal renderen als hij zich ook goed in zijn vel voelt.”

Foto: Eddy Lippens

“Er moeten natuurlijk patronen zijn, maar niet alles dient van bovenaf te worden gedirigeerd. Er steekt heel wat creativiteit in onze ploeg, en dit moet verder gestimuleerd worden.
Nodeloos streng zijn is bij mij geen leefregel. Dit principe hanteer ik trouwens ook op school.”

T1 | coach Jan


Enthousiasme en motivatie zijn voor mij het allerbelangrijkste.


“Mezelf amuseren is een basisvoorwaarde om deze job vol te houden. Ik tracht om overal en in alle omstandigheden ‘mezelf’ te zijn. Vraag dit maar aan #7 Arne Steinbach aan wie ik nog les gegeven heb.”

https://www.instagram.com/p/B3Ni9OIoq_j/?igshid=ea1rqaquaufx

#ACTION

“Het is nu al enkele jaren net niet, maar dolgraag willen we nog eens de play-offs winnen. Met #5 Robin Spaens die blaakt van zelfvertrouwen en tot de beste spelverdelers van de reeks behoort hebben we zeker een grote meerwaarde in huis gehaald.

Met onze mix van ervaring en jeugd….. en als iedereen fit is, beschikken we echt over een topploeg.

Jammer dat we #9  Brecht nog een 2 à 3 weken zullen moeten missen.

Een bijzondere dank aan assistant-coach Chris voor het smeden van het sterke defensieve blok.”

“De voorbije jaren heeft onze geprezen jeugdwerking    duidelijk vruchten afgeworpen. Dit resulteert in het feit dat enkele jongeren zonder problemen in het rotatiesysteem van het fanion passen.”

PREVIEW TDMEN1

Naast Melsele en Gembo beschouw ik Gent Hawks als de voornaamste titelfavoriet.

Dat het (ooit) aantreden in de hoogste reeks voor onze club een utopie is, daar kan ik moeiteloos mee omgaan. Ook de spelers zijn dusdanig leergierig en blij dat ze in een mooie club als ION Waregem mogen spelen dat hen dat niet bezig houdt.

We kunnen Top Division Men 1 beschouwen als een ‘gesloten’ competitie. Misschien een beetje een overmoedige vergelijking, maar het is bij ons zoals in de NBA.


Interview Marc Vanryckeghem

Beelden: Eddy Lippens

wedstrijdboekje | 28 september 2019

COPYRIGHT 2019     ION Basket Waregem