Beleefd als we zijn respecteren we de hierarchie en laten we coach Ollie de spits afbijten. De 33-jarige Drongenaar vormt een gezinnetje met vrouwtje Cleo Schyvinck (ex-topturnster) en de lieve kindjes Oona (5,5) en Rosie (3,5).

Ollie is nu al voor het derde jaar bij ons aan de slag als coach. In de seizoenen 2012-2013 en 2013-2014 was hij hier ook al, maar dan als speler onder coach Sven De Clercq. Nadien coachte hij twee seizoenen Falco. Als master lichamelijke opleiding is hij sportief coördinator van de jongens kadetten in de topsportschool van Wilrijk.

“ Ons vorig seizoen was er een van vallen en opstaan.”  

De start was veelbelovend, maar de kwetsuren van Aaron en Arne zorgden nadien voor een dipje. Onze resterende spelers geraakten fysiek en mentaal vermoeid door de te geringe rotatiemogelijkheden. Naar het einde toe waren we gelukkig weer op volle sterkte en werden we toch nog zeer verdienstelijk vice kampioen.

Jammer dat we door onze vierde plaats in de reguliere competitie in de play offs het thuisvoordeel aan anderen moesten over laten. Toch wel een gemiste sportieve kans. We blijven nog steeds wedstrijd per wedstrijd bekijken en rekenen op een betere uitgangspositie voor de play offs.

Het dient gezegd, onze voorbereiding verliep deze keer wat minder vlot. We kampten opnieuw met blessures, en ook het ontbreken van kleppers als sparringpartners was niet bijster gelukkig. Geen Amerikaanse ploeg en ook geen eersteklasser. Bij de start beschikten we dan ook niet over een echte waardemeter. Maar de sfeer is opnieuw ‘Waregems’ prima, en dat is van kapitaal belang. Chapeau trouwens voor youngsters als Stef, Robin, Reiner en Laurens die de kern schitterend aanvulden.

“Het valt op dat het basket nog fysieker en atletischer wordt.” 

De snelheid van uitvoering gaat crescendo. Dit vergt een aanpassing, temeer omdat onze club verder bouwt aan continuiteit, wat inhoudt dat de gemiddelde leeftijd van onze kern niet laag is. Dit biedt anderzijds pluspunten als maturiteit, ervaring en basketintelligentie.
Wekelijks trainen we drie keer. Op maandag overheersen de fundamentele zaken, het technische aspect en is er een meer individuele aanpak. De trainingen op woensdag en vrijdag zijn dan tactischer en vooral in het teken van de komende wedstrijd. Shotoefeningen zijn hier een belangrijk onderdeel. Physical coach Lien Poot neemt de spelers ook apart voor kracht- en stabilisatieoefeningen. Op vrijdag is er eerst een briefing waarbij het scoutingrapport van de tegenstander onder de loupe wordt genomen. Dit is vooral het werk van assistent coach Jan Guns. We dokteren dan samen het game plan uit.

We doen ons uiterste best opdat onze spelers via key informatie optimaal zouden weten wat van hen op en ook naast het terrein verwacht wordt.

Trouwens, de omkadering van de ploeg bestaat uit een geolied team. Naast sportief manager Jürgen Van Marcke, ook in de weer met de scouting, hebben we nog ploegverantwoordelijke Rik Coudenys en verzorger Johny Deruyck. Chris Lannoo zorgt voor het uitwisselen van de video’s en vormt samen met Kevin Van Meerhaeghe de link tussen fanion en Two + U21. Ook doen we nog geregeld een beroep op oud-speler Bram Van Hulle als kinesist.“

Ollie, hoe zou je jezelf als coach omschrijven ?
“Ik ben streng en veeleisend, heb graag controle over tal van zaken en heb een grote aandacht voor details. Toch wil ik dicht bij mijn spelers staan. Je zou mij een people manager kunnen noemen. Dat iedereen zich goed in zijn vel en betrokken voelt is zeer belangrijk! Iedereen moet zijn rol kennen.
Vroeger was ik veeleer negatief en onrustig. Gelukkig bracht de tijd raad. Ik blijf niettemin tot in het diepste van mijn vezels zeer gedreven.“

Zie je dit seizoen uitgesproken favorieten in onze reeks ?
“Het is duidelijk dat de meeste ploegen versterkt zijn. Ik zie bovendien vooral een nivellering; het niveauverschil wordt kleiner. Als ik toch een paar namen moet noemen : Gembo, Oxaco, Gent Hawks en Melsele moeten logischerwijze meedingen voor de play-offs.“

 

À propos, hoe is het nog met tweelingbroer Thomas, die vijf ‘vette’ jaren in ons fanion mee maakte en nu bij Falco speelt ?
“Hij ‘amuseert’ zich kostelijk en is wekelijks goed voor een mooie puntenoogst.
Hier in Waregem werden de druk en de verwachtingen wat te hoog. Het is bovendien gemakkelijker te combineren met zijn werk als personeelsverantwoordelijke bij Decathlon in Kortrijk.“

Wat rest er nog naast het werk en basket?
“In de eerste plaats natuurlijk ons mooi gezinnetje dat ik enorm koester. Daarnaast ga ik samen met Thomas en coach Jan en de vrouwtjes drie keer per week lopen. Ons doel : een halve marathon eind dit jaar.“

Interview 16 september 2017 Wedstrijdboekje

Marc Vanryckeghem