EEN BUBBEL BABBEL MET ROBERT EN RUDY

Met ROBERT VAN MARCKE (69), vader van sportief manager Jurgen en
RUDY DE CORDIER (70) hadden we een sprankelende babbel

ROBERT :
“ 40 jaar geleden kwam ik in contact met champagne via mijn inmiddels overleden beste vriend Hervé Vandenheede, een echte champagnefreak. Door veel bezoeken aan champagneboeren – vaak zelfs per fiets – leerde ik degusteren en de drank appreciëren. Ook via boeken kwam ik heel wat te weten over het volledig proces. Nu nog trek ik zo’n 20 keer per jaar naar de regio’s Epernay en L’ Aube.

Ik ken er de weg haast nog beter dan in Waregem.

Vooral de kleinere champagneboeren interesseren mij. Hier is het nog puur en natuur. De grote zijn echte fabrieken en leveren niet altijd een beter product. Veelal kopen ze zelfs de overschot van de kleinere op.
Niet alleen de champagne zelf trekt mijn aandacht. Ook alles wat er bij komt zoals etiketten en capsules houdt mij bezig. Vooral met het ontwerpen van capsules ben ik haast dagelijks in de weer. Jammer van de wildgroei en het gesjoemel. Veel capsules halen niet eens de fles en zijn voor sommige champagneboeren bijna belangrijker dan de inhoud. Een gepersonaliseerde capsule geeft een extra dimensie.“

RUDY :
“ Ik werkte indertijd in de ‘zuivel’ en verkocht het goedje in bulk (wrak) aan fabrikanten en verwerkers o.a. voor het vervaardigen van kaas. Als vertegenwoordger voor de Franse markt kwam ik bijgevolg ook veel in de champagnestreek. Op mijn ronde nam ik geregeld proevertjes mee naar huis, en zo heeft de microbe zich ontwikkeld. Als schoonzoon van het voormalige Waregemse tweesterrenrestaurant ’t Oud Konijntje (gestopt eind 2010 wegens geen opvolging) bleek ik bovendien een prima raadgever. “

 

CHAMPAGNE

“ Aanvankelijk waren het enkel pralines om aan centen te geraken, maar dat vonden we toch wat karig. Na een voorstel voor witte wijn kwamen we al vlug bij champagne uit. Dit moet nu toch al 17 of 18 jaar geleden zijn.

Het champagnehuis Vincent D’Astrée is gelegen in het dorpje Pierry (1.250 inwoners) dat aanleunt tegen Epernay, de hoofdstad van de champagnestreek.
De wijngaard is 85 ha groot. 

 

De Brut is het basistype champagne en vandaag veruit de populairste soort. De Demi Sec zit duidelijk in een neerwaartse spiraal. Vrouwen geven dan vooral de voorkeur aan rosé. De meeste champagne is een ‘assemblage’ van de drie rassen druiven nl. pinot noir, pinot meunier en chardonnay.
Bij een normale oogst levert een wijngaard per hectare 9.000 à 11.000 kilo druiven op. Het gros van de champagneboeren komt zo aan een 25.000 tot 60.000 flessen per jaar. Bij de hele grote (Moët et Chandon, Piper-Heidsieck…) loopt dit op tot 200.000 en zelfs een miljoen flessen.”

Graag geven we nog enkele belangrijke weetjes mee :

– bij het openen van de fles moet de kurk droog zijn en openen als een paddenstoel
– het juiste glas is zeer belangrijk teneinde het aroma te behouden

Laten we met zijn allen toasten op de goede dingen in het leven !

Interview 18 november 2017 Wedstrijdboekje

Marc Vanryckeghem