BABBEL MET COACH FREDERIC

BALL IS LIFE

“Mijn eerste ballen naar de korf wierp ik bij Koksijde. Ik speelde onder meer zes jaar bij Ieper, waarvan twee seizoenen in eerste nationale. Het eindstation als speler was Wytewa Roeselare.

En het is precies bij deze club dat ik vorig seizoen als A-gediplomeerde voor het eerst een damesploeg leidde. Met nu een verlengstuk bij Basket Waregem. Zelf speelde ik nooit voor, maar altijd tegen Waregem. Omdat ik hier zeven jaar coach ben geweest bij de jeugd en de TWO HEREN ken ik het huis natuurlijk wel bijzonder goed.

Bij de DAMES ben ik naast head coach ook jeugdcoördinator van de bovenbouw. Dit betreft de ploegen vanaf U19 en uitzonderlijk ook de U16A omdat hier de doorstroming schuilt. Met het fanion beschikken we over de jongste ploeg in eerste landelijke. Deze wordt dan nog aangevuld met jeugdspeelsters. Met hun respectievelijk 24 en 23 jaar zijn kapitein Saar Bogaert en Margot Vanhoutte met ruime voorsprong de oudsten. Het is telkens puzzelen.

De ONE traint drie keer per week en de talentpoule vervoegt hen op donderdag en vrijdag. Dan zijn er zo’n 20 speelsters, verdeeld over twee terreinen en drie coaches. De TWO staat onder de leiding van Cédric (De Weirt) en de Three en de U19 onder de leiding van Bram (Van Wyngene).

 

Zeer belangrijk in deze context vind ik het gevaar voor overbelasting. Gelukkig beschik ik voor de bovenbouw over een goed opvolgingssysteem. Twee wedstrijden tijdens het weekend : één in de eigen leeftijdscategorie, en één te bepalen door de coaches is het absolute maximum. De jonge talenten moeten de nodige ademruimte krijgen om het vol te houden, en ook de studies mogen geenszins verwaarloosd worden.

Er is immers nog zoveel meer naast het basketbal. Een gezonde geest in een gezond lichaam ! Daarom is een goede planning van het allergrootste belang. Zo wordt er reeds vroeg in de week duidelijk naar de speelsters toe gecommuniceerd wat van hen in het weekend verwacht wordt. Ze kunnen zich dan op de diverse vlakken voorbereiden en er optimaal naar toe leven. Dit vergt discipline, maar de respons op deze aanpak is zeer positief.

De trainingen van de eerste ploeg zijn mooi uitgebalanceerd. Op maandag is er meestal de day after talk –wat was goed en wat kon beter?– en shooting. Op donderdag komt vooral het fysieke aspect aan bod met o.a. screenings en rebounds  en op vrijdag is er dan het luik tactiek in functie van de tegenstrever en shooting. De trainingen worden telkens afgesloten met een wedstrijdje.

 

COMPETITIE

Ik wil in de competitie  zo veel mogelijk verrassingen vermijden. Zo legde ik in de maand september de speelsystemen van alle opponenten op film vast. Zo heb ik mijn eigen scoutingssysteem om op en top te kunnen anticiperen.

Je bent nu eenmaal een beetje basketgek of je bent het niet.

 

Onze betrachtingen en ambities steek ik niet onder stoelen of banken. Met de ONE willen we een clean season met de nodige integratie van jeugdspelers. Met de TWO is dit kampioen worden en doorstoten naar 2e Landelijke en met de THREE eveneens de hoofdvogel afschieten om volgend seizoen in 1ste Provinciale uit te komen.

Ik vind dat we bijzonder aardig op weg zijn opdat deze wensen zouden uitkomen!

 

Waar zit het verschil in het coachen van heren en dames ?

Ja, de challenge is even groot, maar bij de dames is er meer psychologie verreist. Omdat ze gevoeliger zijn is vaak een omweg de juiste benadering. Het ‘wij’ gevoel en meer team basket halen hier de bovenhand. Bij de heren verloopt alles veel directer en ook wel individueler. Hier is meer sprake van het ‘ego’ gevoel.“

 

Wedstrijdboekje 10 november 2018

Interview Marc Vanryckeghem

Bekijk de sfeerbeelden van de wedstrijden

 

 

© Beelden: Eddy Lippens – All Rights Reserved